Baza wiedzy

Pakowarki Próżniowe w Gastronomii - na co zwrócić uwagę przy zakupie



Pakowanie próżniowe to prosty sposób pozwalający na zabezpieczenie wyrobów garmażeryjnych i bezproblemowy transport. Dzięki temu, że do jedzenia nie dostaje się tlen, przez dłużej możemy cieszyć się trwałością produktu, świeżością i atrakcyjnymi walorami smakowymi.

Pakowaczki próżniowe - rodzaje produktów

Aby dokonać odpowiedniego wyboru urządzenia, warto zapoznać się z wariantami dostępnymi na rynku. Do popularnych typów maszyn umożliwiających pakowanie próżniowe zaliczamy:

pakowarki próżniowe stołowe

pakowarka Vp-430Mimo niewielkich gabarytów, tego typu urządzenia charakteryzują się wysoką wydajnością. Można je ustawić na dowolnej powierzchni, również w pomieszczeniach, w których trudno o wolną przestrzeń. Jeśli poszukujemy właśnie takich rozwiązań, zwróćmy uwagę na to czy urządzenie posiada system stopniowej próżni. Jest on przydatny, zwłaszcza jeśli posiadamy wyroby, posiadające delikatne elementy i nie chcemy, żeby przemieściły się one podczas pakowania.

 

● pakowarki próżniowe podłogowe
Te maszyny są zdecydowanie bardziej masywne. Wykorzystywane są na szeroką skalę przez mleczarnie, piekarnie, masarnie i inne zakłady produkcyjne. Ich rozmiary oraz ergonomiczna konstrukcja sprawiają, że praca z urządzeniem jest bezproblemowa, a cały proces charakteryzuje się dużą wydajnością. Wybierając takie maszyny, sprawdźmy, na jakie dodatkowe udogodnienia pozwala pakowarka. W zależności od modelu, spotkamy się z m.in. sterowaniem sensorycznym i dozowaniem gazu obojętnego.

 

● traysealery
pakowarka TE200-NOWY2Takie maszyny służą do pakowania tacek. Nowoczesne warianty wyposażone są w pompy próżniowe oraz specjalne noże, dzięki którym możliwe jest precyzyjne wycięcie kształtu tacki. Efekt prezentuje się bardzo estetycznie, bo naddatek folii wokół tacki jest odcinany.Takie pakowaczki są też bardzo uniwersalne, bo można wyposażać je w matryce różnych wielkości.

 



Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Istotną kwestią jest możliwość regulacji poszczególnych parametrów maszyny, takich jak czas zgrzewu, stopień próżni oraz stopień dozowania gazu. W nowoczesnych wariantach zadbano nie tylko o funkcjonalne technologie, ale też o podstawowe zabezpieczenie poszczególnych elementów maszyn przed zniszczeniem. Poszukujmy pakowarek, które w całości wykonane są ze stali nierdzewnej, bo to znacznie wydłuży ich żywotność.

Przy zakupie urządzenia, nie zapomnijmy zaopatrzyć się również w zapas produktów, które przydatne są podczas procesu pakowania. Przeważnie firmy, oferujące pakowarki, zajmują się też sprzedażą folii do maszyn, worków pa/pe, worków moletowanych.

Niezależnie od tego, czy poszukujemy pakowarki dwukomorowej, mieszalników do mięsa czy po prostu chcemy zaopatrzyć się w nowe worki do pakowania próżniowego, wybierajmy rozwiązania od sprawdzonych producentów. Są one nieco droższe od zamienników, ale posłużą nam zdecydowanie dłużej, charakteryzują się niższą awaryjnością, a w razie jakiegokolwiek problemu z maszyną, będziemy mogli liczyć na profesjonalny serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.


W naszej ofercie znajdą Państwo także:

worki do pakowania próżniowego
worki moletowane do domowych pakowarek próźniowych



« powrót
Nasze marki