Pakowanie próżniowe mięsa i wędlin, serów warzyw, owoców na życzenie klienta, może być bardzo dobrą formą
zachęcenia klienta do zakupów. Jednocześnie wędliny i sery
które zostały pokrojone, ale nie sprzedane w jednym dniu mogą być zapakowane próżniowo i sprzedawane w kolejnych dniach bez utraty swoich
walorów smakowych i wartości odżywczych. Ten sposób działania daje możliwość zakupu klientom
zawsze świeżych produktów bez potrzeby czekania w kolejce do stoiska, a Państwu ogranicza straty związane z wyrzucaniem psujących się produktów.
pakowanie próżniowe ma wpływ nie tylko na
estetyczny wygląd wyrobu ale decyduje o
jego świeżości i dłuższym okresie do spożycia. Pakowarki pakują produkty w folię barierową, która zapewnia
szczelność opakowania,
odporność na parowanie,
wytrzymałość opakowania oraz
świeżość towaru.
Ponieważ to bakterie są najczęstszą przyczyną psucia się produktów żywnościowych zastosowanie opakowań próżniowych
eliminuje bakterie tlenowe oraz wydłuża
kilkukrotnie okres przydatności do spożycia. W przypadku zastosowania do pakowania mieszanek gazu obojętnego wyeliminowane zostają bakterie tlenowe i beztlenowe.
Produkty zapakowane próżniowo nie tracą na wadze po schłodzeniu, ponieważ nie odparowują zawarte w nich płyny. Produkty dłużej zachowują
swój wygląd, smak i wartości odżywcze.